Om oss

Svenska Barndomshem startade 2015 och arbetar på uppdrag av socialtjänsten genom att erbjuda konsulentstödda jour och familjehem för barn och unga. Idag har vi samarbete med ca 40 familjer. De flesta familjer finns i Skåne område, men några finns i andra delar i Sverige.

Vi tar emot barn och ungdomar 0-21 år med olika typer av social problematik, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, ensamkommande barn samt barn och unga med diabetes typ 1. Konsulenterna är socionomer eller motsvarande samt får löpande adekvata vidareutbildningar.

Samtliga konsulenter har dessutom egna erfarenheter av att vara jour och familjehem, något som vi på Svenska Barndomshem värderar högt.

PLACERINGSFORMER

Jourhem

Som jourhem tar man emot barn och ungdomar under en kortare tid. Det kan vara en akutåtgärd där barnet behöver flyttas omedelbart vilket kan upplevas traumatiskt för den placerade. Under tiden den placerade bor i jourhemmet gör socialtjänsten en utredning av långsiktiga behov. En jourplacering kan vara allt från några dagar till flera månader. Placeringen ska inte överskrida sex månader men kan i vissa fall komma att bli något längre.

Familjehem

Som familjehem tar man emot barn eller ungdomar under en längre period. Till skillnad mot en jourplacering är planeringen att barnet ska bo mer stadigvarande i sitt familjehem. Någon bortre tidsgräns finns oftast inte uttalad. De barn som blir placerade i familjehem brukar stanna tills de gått ut gymnasieskolan.

Familjestödsboende

I familjestödsboendet bor ungdomen i en egen del av familjens bostad. Det kan vara ett eget hus på tomten eller en del av en lägenhet/ villa. Möjligheten att klara sig helt själv ska finnas men ungdomen ska få stöd i att klara sin vardag och vara inkluderad i familjen. Stödet från familjen kan bestå av att lära sig laga mat, få hjälp med läxor, få hjälp att boka/ta sig till läkare och andra möten, hjälp att få en stabil rutin på vardagslivet mm. Familjestödsboende kan vara både en jourplacering men också en familjehemsplacering.

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj tar man emot ett barn – i regel barn upp till cirka 12 år – i sitt hem 1-2 helger i månaden för att barnet har behov av att vistas utanför det egna hemmet då och då.